Seperti ajaib anda boleh mengubah ruang tamu anda ... tanpa mengubahnya. Kami mempunyai enam helah visual untuk membuat ruang kelihatan lebih besar, lebih cerah, atau lebih tinggi. Jika anda mempunyai sebuah bilik kecil cuba, pasti anda akan perasan. Ia kelihatan seperti sihir, tetapi sains.

1 - Jadikan ia kelihatan lebih besar

ruang A mungkin lebih besar daripada itu.

Pada abad kesembilan belas lewat, ahli psikologi Jerman Hermann Ebbinghaus (1850-1909) menjelaskan bagaimana untuk melakukannya dengan teori kalangan Titchener. Beliau berkata bulatan yang sama seolah-olah lebih besar apabila dikelilingi oleh bulatan kecil, dan kurang apabila bulatan adalah lebih besar. Mengapa ini berlaku? Kerana kita melihat dimensi berhubung dengan saiz unsur-unsur yang mengelilingi kita (saiz relatif).

Jadi, untuk ruang yang kecil dianggap besar, melengkapkan dengan perabot kecil.

Juga, perlu diingat bahawa tanpa titik tumpuan, lounge, walaupun besar atau mempunyai tempat duduk yang selesa, mempunyai baki sedikit. anda boleh convert sofa di titik fokus dari bilik, sekitar kerusi yang lebih kecil. Bilik anda tidak akan menjadi lebih luas, tetapi menjadi lebih menyeronokkan.

2 - Buat Sense of Perspektif

Untuk mewujudkan kedalaman, helah ini adalah untuk mencadangkan jarak.

otak tahu bahawa objek yang lebih jauh lebih jelas dan kurang terperinci (iaitu, lebih kabur). Kesan ini dikenali sebagai "tekstur kecerunan" dan adalah kerana penyelidikan yang dijalankan oleh ahli psikologi Amerika James J. Gibson semasa Perang Dunia II.

Mengapa tidak dikenakan ilusi ini untuk meningkatkan prospek ruang tamu anda? Hanya menghiasi dinding atau perabot anda ingin mendapatkan lebih jauh dengan lembut, nada lancar. Dan sebaliknya: termasuk tekstur kepada apa yang anda mahu "membawa". Untuk meningkatkan perspektif dan tidak membiarkan mana-mana perabot menghalang persepsi keseluruhan ruang. Untuk otak, ruang kosong, seperti langit yang jelas, ia menunjukkan jarak. Oleh itu ia juga sangat penting untuk meningkatkan pandangan. Meninggalkan ruang kosong di hadapan tingkap dan tirai terbuka, supaya kelihatan tidak di ganggu dan kepala, hampir tidak sedar di luar negara.

3 - Memilih jalur mendatar

Peter Thompson, seorang ahli psikologi pakar dalam persepsi Universiti York (UK), yang disahkan pada tahun 2008 bahawa, tidak seperti apa yang dipercayai, adalah jalur mendatar, tidak menegak, yang menyesuaikan dgn mode ruang dan badan-badan. Pada tahun 1860 beliau telah menemui fizik Jerman Hermann von Helmholtz, dengan ilusi kuasa dua. Bagi maksud itu, ia mengambil masa dua segiempat sama yang sama ke dalam yang menarik jalur selari yang sama lebar dan jarak antara satu sama lain. Beliau berkata persegi dengan garis-garis mendatar dilihat sebagai tinggi dan lebih licin.

Jadi jika anda ingin dinding kelihatan lebih tinggi, cat garisan mendatar. Jika anda mahu dilihat lebih luas, dicat garisan menegak.