Sofa, langsir, bantal, permaidani ... Meneka dengan fabrik, tekstur dan warna adalah penting untuk memberi keselesaan kepada ruang tamu. Pakar membantu anda untuk memilih mereka.

Borja Lamadrid
editor tekstil Güell-Lamadrid

Acierta dengan sofa upholsteri

Rintangan pertama. sofa A tidak berubah setiap tahun. Sebaliknya, yang ideal adalah untuk bertahan seberapa lama yang boleh. Maka mereka adalah kain kapas upholsteri bintang untuk kekuatan mereka, kerana mereka cacat dan kerana mereka memberikan bonus semula jadi. "Saya cadangkan bahawa sofa permaidani dengan rawatan kain tahan atau boleh dibasuh noda dan, jika ia adalah di tepi tingkap dan menerima matahari langsung, dengan perlindungan UV."

Ana Gayarre
PR Press-Gaston dan Daniela

¿Reupholster sofa atau berubah?

Valóralo. Adakah kusyen kerusi tenggelam? Adakah upholsteri kelihatan sangat dipakai? Ia adalah masa untuk menukar atau reupholster sofa. Anda membuat keputusan apa yang terbaik.

Ia bukan hanya tentang wang. Ponders kualiti sofa anda, reka bentuk atau umur ... atau cinta yang telah anda. Reupholster mempunyai kos yang tinggi, tetapi juga membeli sofa baru. Buat satu senarai mata untuk setiap pilihan boleh membantu anda membuat keputusan.

Order 3 belanjawan upholsterers berbeza, supaya anda boleh membandingkan harga. Mengikut keadaan sofa, retapizarlo akan kos 800 (tidak kurang dari 1000 € dengan kain). Anda mempunyai pilihan ketiga: membeli perlindungan, yang lebih mudah untuk mengekalkan, basuh dan perubahan. Jika anda telah melakukan seperti yang akan cocok benar tetapi harganya tidak kurang daripada 600 atau 700 €. Terdapat juga meliputi sedia untuk memakai, yang jauh lebih murah tetapi tidak sesuai dengan baik.

Beatriz Gancedo
Pengarah Komersial Gancedo

Bagaimana untuk menggabungkan fabrik sofa dan kerusi-kerusi?

Untuk rasa, warna. Dengan neutral: beige, kelabu, putih ... anda tidak pernah membuat kesilapan. Tetapi saya suka warna: ia memberikan keyakinan dan menjadikan bilik penginapan yang lebih peribadi. Jika anda tidak berani duduk, gunakan kusyen berwarna-warni.

Jika bilik anda kecil. Ia menggabungkan fabrik lancar dengan tekstur atau komposisi yang berbeza, seperti kapas dengan chenille kedua-dua ecru. Ini akan memberikan rupa yang moden dan anda boleh bermain dengan kusyen warna yang berbeza atau lukisan diselaraskan. Ia juga adalah pilihan yang ideal jika anda tidak terlalu berani.

An duo maksum. Kain plain di atas sofa (bahagian yang terbesar) dan timbul ke dalam kerusi (bunga, jalur atau lukisan geometri). Ya, ia adalah penting untuk mempunyai warna yang diselaraskan.

Mariles Cervera
pereka dalaman dan penghias

Pilih warna yang paling sesuai untuk sofa ruang tamu anda

Soalan cahaya dan ruang. Sebelum memilih warna sofa, melihat bagaimana ruang tamu anda. Adakah ia besar atau mempunyai beberapa meter? Adakah cahaya atau mempunyai cahaya semula jadi sedikit? Ikuti tiga garis panduan untuk memukul.

1. Jika anda mempunyai m2 beberapa. Bet pada neutral berwarna sedikit ditanda (batu, mutiara, putih ...). Satu nada lembut tetapi mempunyai warna adalah pilihan yang terbaik untuk salun beberapa meter.

2. Jika ia adalah besar. Jika anda tidak mempunyai masalah ruang, memilih upholsteri warna yang kaya untuk sofa: memberi banyak kekuatan kepada seluruh atmosfera. Sofa terlalu neutral "hilang" di dalam bilik besar.

3. Jika anda mempunyai cahaya yang rendah. Untuk mengimbangi bilik gelap, memilih fabrik yang jelas, terang dan ceria (ungu, hijau, biru ...), licin atau dengan cetak kecil. Putih juga pilihan.

Marieli Usera
Decorator, Usera Usera

Kusyen: berapa banyak, bagaimana, di mana?

perubahan kecil yang hebat. Anda ingin merasa bahawa perdana bilik? Menukar kusyen sofa dan kerusi-kerusi. Anda akan terkejut.

Bilangan. Tidak keterlaluan. Hanya 3 saiz yang berbeza dan bentuk pada setiap hujung sofa 3 tempat duduk. Meletakkan mereka simetri. Mereka juga sangat baik dua 60 x 45 cm tertekan dengan dua 45 x 35 cm depan. Tempat dan menukar mereka sekali-sekala. The Jute, bulu, korduroi, baldu, chenille, sutera, linen, kain skrin tenunan ... Pilihan yang banyak, memilih mereka mengikut musim. Dan jika anda membuat dua belah bahagian, dengan kain yang berbeza, mempunyai "dua dalam satu".

Sebab. Geometri, plaids, jalur, bunga ... Jangan takut untuk campuran: jika anda menyelaras warna anda akan kelihatan sempurna bersama-sama.

Finials. Letakkan espumillón bukannya secara langsung, abróchalos dengan butang mutiara atau warna, atau membiarkan mereka tab sisi warna yang berbeza.

Maria Rosa Atienza
Bertanggungjawab Coordonné

Setiap gaya bilik darjah panggilan tirai

Bergantung kepada saiz dan kejelasan mereka. Sebelum tirai gelap terus memilih, melihat permukaan hidup dan jumlah cahaya semula jadi anda. Jika ia adalah kecil dan gelap, ia adalah yang terbaik untuk menduduki sesuatu yang ringan sedikit, seperti tirai lace langsir dalam nada neutral. Walau bagaimanapun, dalam bilik yang besar dan terang boleh mengambil risiko, memilih dan mencampurkan warna gelap dan tirai turun.

Menurut hiasan. Langsir perlu tona atau warna sepanjang tekstil salon (upholsteri, permaidani ...) atau warna dinding. Yang terakhir ini adalah satu kejayaan: jika anda mendapatkan langsir mempunyai cat yang sama nada, integrarás terbaik dan tidak "berat" visual. Selain itu, anda boleh bermain dengan tekstil dan warna dari bilik lain.

Beatriz Silveira
pereka dalaman dan penghias

5 Trik untuk berpakaian windows

1. Mendapat cahaya. Pilih fabrik ringan dan lut dalam warna-warna terang. Linen dan tisu semula jadi sesuai untuk langsir atau bidai kerana, yang telus, biarkan kejelasan bocor melalui mereka.

2. Lebih banyak gaya. Langsir digantung bar mudah, matt warna keemasan, sangat topikal. komitmen A jatuh ke dalam kemasan semula jadi seperti linen desa.

3. lebih glamor. Tirai gelap terus sentiasa perlu mencecah tanah. Lebih baik, walaupun mengheret sedikit (kira-kira 10 cm); mereka tidak boleh jatuh pendek.

4. tingkap yang lebih besar. Meletakkan bar hanya di bawah siling dan dinding ke dinding. Ia akan kelihatan seolah-olah belakang tirai yang mempunyai tingkap yang besar.

5. Memendekkan windows tinggi. Sumber yang ideal adalah jahitan, ke bahagian bawah tirai, jalur kira-kira 10 cm warna yang lebih gelap. Visual ia akan kelihatan lebih pendek.

Pablo Martínez
Pengarah Urusan KP Carpet

Carpets: mencari kehangatan dan gaya dari tingkat

¿Asli atau sintetik? selain semula jadi untuk rayuan estetik, adalah lebih sihat. bulu, sebagai contoh, adalah tahan kepada perubahan bentuk, perubahan warna dan dari masa ke masa. Sintetik, termasuk vinil, menyerap kurang kotoran daripada tekstur semula jadi dan kemungkinan yang tidak berkesudahan. Tetapi mereka bertahan kurang.

Besar atau kecil? Bergantung kepada saiz sofa, meja, kerusi dan meja sisi ... saya cadangkan memilih permaidani sebagai asrama yang akan segala unsur-unsur dari bilik, yang meliputi seluruh permukaan.

Telah Lisa atau dicap? A licin adalah satu kejayaan, terutamanya di dalam bilik kecil, tetapi juga boleh mempunyai tekstur (sedikit kelegaan, beberapa bersinar ...). Ia adalah penting untuk menyelaraskan dengan baik dengan warna sofa.

Beatrice Askanazy
Rakan kongsi firma Teixidors

Melemparkan dan selimut, 100% semula jadi

Amat diperlukan di ruang tamu. Kerana mereka memberikan kebajikan dan keselesaan, mereka adalah menyenangkan untuk disentuh dan mewujudkan persekitaran yang mesra dan menarik.

Bahan bintang. Ini jenis makanan tambahan, yang dalam hubungan dengan badan, perlu sentiasa semula jadi, membolehkan breathability yang lebih baik dan lebih sihat. Saya cadangkan musim sejuk kasmir lana merino atau beberapa campuran sutera asli. Pada musim panas, linen dan kapas plaids, sentiasa 100%, adalah ruji yang bekerja.

reka bentuk abadi. Komitmen dan abadi reka bentuk yang mungkin diselaraskan dengan upholsteri sofa. Idea ini adalah bahawa apabila pakaian semula jadi dan kualiti, akan berlangsung seumur hidup.

Memilih mereka yang besar. Dari 150 cm, untuk membolehkan anda untuk melenting atau menutup diri anda jika anda berbaring di atas sofa.