Terdapat lebih kecil dan lebih besar, lebih kurang semula jadi, persegi, segi empat tepat atau cahaya L ... Ayuh, pelbagai bentuk dan saiz! Tetapi cara sama ada ruang tamu anda, berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sebahagian besar perabot, lampu, kain dan bahan-bahan. Anda akan katakan apa yang pakar!

1. Besarkan lounge adalah mungkin

Bilik dalam nada neutral dan kayu dengan meja kopi luas

Dengan perabot besar. Kecil, bertentangan dengan apa yang kita fikir, jauh Apa sahaja! Begitu juga dengan lantai selat kayu merapatkan atau jubin kecil.

2. cahaya dan ruang: Lebih, sila!

Kunci kepada kemenangan adalah untuk membersihkan ruang tamu. Bagaimana? perabot adat dari dinding ke dinding dan lantai ke siling dalam nada yang sama dinding. Showcase atau bantuan anda menang bilik simpanan almari. Untuk membenarkan cahaya maksimum menghalang perabot tinggi berhampiran tingkap.

3. Pengagihan: langkah demi langkah bagaimana untuk memukul

Bilik dalam warna-warna neutral dan aksesori berwarna merah jambu, oren dan ungu muda dengan permaidani kuning air dan lampu lantai

Kita mesti bermula dengan kepingan besar: sofa, kabinet TV dan meja kopi. Di samping itu, kita mesti mengambil kira bahagian dan lokasi tingkap dan radiator untuk mencari tempat yang terbaik. Apabila diletakkan serpihan ini di tempat, beralih kepada butiran lebih peribadi: Adakah anda mempunyai banyak buku? Adakah anda perlu mempunyai banyak kerusi? Ruang sesuai dengan keperluan anda sebelum memilih aksesori dan perabot kecil yang akan melengkapkan ruang.

4. segiempat bilik, cabaran dengan penyelesaian besar

Dalam kes ini opt untuk keping cetek dan memanjang. Dan tidak menahan untuk mewujudkan persekitaran yang tambahan, seperti sudut bacaan atau kerja. persekitaran ini juga sesuai bilik sebagai "L", menghadkan mereka kepada kabinet atau kerusi yang lebih rendah.

5. Antara fabrik

Kusyen dalam kain berwarna-warni dengan bunga atau beige

Semula jadi sentiasa bekerja. linen kain cita dan kapas hangat di musim sejuk dan sejuk pada musim panas. Flax mencipta penutup cahaya dan titik dramatik dalam langsir dan tirai. Di samping itu, graduan cahaya. Untuk kain upholsteri ia adalah yang terbaik untuk memilih tanpa banyak plot. Carpets: kapas atau kilims di atas tikar kilang di musim panas dan musim sejuk, bulu dan sutera.

6. Warna yang baik

Hidup di beige dengan sofa krim dan kusyen berwarna-warni

Warna amat mempengaruhi hiasan. ia adalah yang terbaik untuk memilih secara neutral dan tenang: siling putih, dinding cahaya dan nada lembut yang mengingatkan sifat dalam perabot utama. Dan untuk memberikan komitmen dinamisme kusyen ceria, lampu dan objek reka bentuk.

7. Pada tanah

pintu masuk dewan dengan lantai parket dan terang

Untuk apa-apa yang lebih baik tanah palet oak asli atau sekurang-kurangnya meniru dengan baik. Bet selesai lilin berwarna, organik atau ringan varnis luntur, tan atau kelabu. Selat, dari 22 cm lebar, atau lebar digabungkan dari 22 hingga 30 cm untuk memberikan pergerakan. Dan, dalam regias ladang, diletakkan di dalam Hungary pin titik masuk dengan sudut 45º-. Tetapi jika anda mendapat ubat untuk mempunyai lantai lama seperti mozek hidraulik moden, jangan sentuh! Cuba untuk pulih kerana mereka adalah permata sebenar.

8. Cahaya dan menakluk

pencahayaan yang baik adalah penting. Dan lebih-lebih di dalam kelas, ruang sosial rumah. Tetapi berhati-hati untuk menyalahgunakan poket terbenam, kerana anda akan berakhir sehingga kelihatan seperti landasan. cahaya harus tidak langsung, dan dicapai dengan lampu lantai, membaca dan meja ambienten ke beberapa arah. Jika ia boleh, pengawal selia intensiti laras atau automasi. Dan di atas semua, memanaskan!

Meritxell Ribe pereka dalaman, rakan kongsi dan pengarah The Home Studio

Meritxell Ribe

  • Dia membuka studio sendiri pada tahun 2005
  • Beliau kini berjalan dengan pasangannya The Room Studio, arkitek Josep Puigdomènech itu. Dengan pasukan pelbagai disiplin mereka menawarkan penyelesaian yang menyeluruh reka bentuk dalaman dan hiasan.
  • Falsafah beliau: ruang sangat khas dan perpaduan sempurna antara fungsi, keselesaan dan reka bentuk.