Jika bilik adalah raja rumah, sofa begitu juga bilik. Dan bukan sahaja untuk berat visual dalam, tetapi kerana semua perabot, adalah penggunaan yang paling akan. Pernahkah anda berfikir tentang berapa banyak menghabiskan masa duduk di sofa? Membaca, menonton rancangan kegemaran anda, berbual dengan kawan-kawan, melakukan tidur ... untuk berjaya dalam pilihan anda bergantung kepada banyak jam keselesaan ... atau tidak selesa tidak tertanggung. Kunci? Mendapatkan keseimbangan antara estetika dan keselesaan.

Lounge dengan lengkap mendapatkan-bersama-sama: dua sofa dalam & quot; L & quot; kembar, sofa dan dua kerusi-kerusi klasik

Sebelum memulakan memburu sofa yang sempurna, mereka perlu mempunyai langkah-langkah yang jelas ruang tamu anda dan yang paling biasa jenis sofa. Kerana mereka sentiasa mahu ia adalah kuasa. Sebagai panduan, ia adalah disyorkan bahawa langkah-langkah sofa kira-kira 90 cm kurang daripada dinding yang akan menempatkan. Jadi anda menjamin ruang pada kedua-dua pihak untuk meja kopi, lampu ... dan antara sofa dan meja kopi anda mesti menghormati kira-kira 50 cm untuk duduk dengan selesa tanpa meja penghalang.

Jenis sofa dan langkah-langkah asas

  • 2p. Pusingan 150-180 cm.
  • 3 dataran. biasanya tidak melebihi 210-230 cm.
  • 4 kerusi. Memandangkan saiznya, ia secara umumnya tidak digalakkan untuk bilik kurang daripada 30 m2, kerana terlalu menepukan ruang.
  • Dengan chaise longue. Walaupun terdapat banyak kemungkinan dan kombinasi, saiz minimum adalah kira-kira 250 cm. Dan bahagian bawah bahagian yang paling lama akan menjadi, untuk meluruskan kaki beliau, kira-kira 150 cm. Langkah-langkah ini adalah petunjuk, kerana reka bentuk modular menerima banyak kemungkinan untuk surat itu.

Dengan langkah-langkah ini dalam fikiran dan bilik anda juga direkodkan, ia adalah masa untuk mencuba. Ya, cuba. Seperti katil, adalah penting yang sentiasa sentiasa sentiasa cuba sofa sebelum saya mengatakan ya akhir. Dan tidak hanya duduk beberapa saat dan anda selesai. Selain itu, pakar mengesyorkan cuba kedudukan yang berbeza. Jika anda adalah seseorang yang biasanya berbaring di atas sofa dan bukannya duduk, cuba serta!

Sebagai panduan, sofa untuk menjadi selesa mesti memenuhi keperluan asas: Anda mesti memilih baik buah pinggang; kepala perlu berehat di belakang, tidak pernah tinggal "tergantung" Beliau mencadangkan yang mengukur 85-90 cm tinggi - akan dapat merehatkan kaki anda di atas lantai dengan belakang anda menyentuh backrest dan, seterusnya, senjata ke atas tempat letak tangan, yang perlu pada ketinggian siku atau di atas atau di bawah.

Lounge dengan talk show & quot; U & quot; dengan sofa kembar dan sekeping klasik

Sofa pemadat mereka yang menentukan keselesaan sofa. Untuk sofa ergonomik, pakar mengesyorkan bahawa sokongan adalah lebih lembut daripada kerusi itu untuk melindungi juga buah pinggang. A sandaran putih dan gebu akan menghalang badan daripada tergelincir dan dengan itu menderita sakit belakang. Kerusi terbaik dipenuhi untuk angsa atau itik, tetapi harganya adalah tinggi dan memerlukan penyelenggaraan. busa memori, mata air atau busa HR poliuretana adalah pilihan yang baik. Bagi backrests, yang dicadangkan pen, silikon serat berongga pemulihan yang tinggi atau busa HR.

Breathability sofa upholsteri akan menentukan ketahanan mereka adalah lebih besar

Satu lagi elemen yang perlu dinilai dan juga mempengaruhi keselesaan adalah upholsteri itu. Ia adalah wajar bahawa kain yang tahan lama, mudah untuk mengekalkan dan desefundable. Upholsteries paling sesuai adalah kulit, kapas, chenille dan teknik. Jika anda mempunyai anak-anak di rumah, ia adalah yang terbaik untuk memilih perlindungan yang: ia akan melindungi sofa, adalah mudah untuk mencuci dan memperbaharui hanya memberikan wajah baru ke bilik.

Mengikuti pertimbangan praktikal, hanya ada yang akan terpesona dengan estetika. Dalam galeri kami, anda akan mendapati sangat lengkap 20 sofa saiz, reka bentuk dan upholsteries sangat berbeza yang boleh memberi anda inspirasi untuk memilih anda.