Dapatkan pesanan akhir dengan kaedah pesanan guru baru, Jepun Marie Kondo. rahsianya? Menghilangkan apa-apa yang tidak membuat anda bahagia dan lipatan pakaian supaya jangan goyang. Ia berfungsi.

Yang Marie Kondo?

bukunya "The Magic of order" (Ed. Aguilar) adalah buku terlaris global. Kecil, Marie dan kabinet mengarahkan seluruh keluarga. Akhirnya, dia berpaling semangat ke dalam kerja-kerja dan mencipta sebuah syarikat perunding untuk membantu mengatur seluruh rumah. kaedahnya akan mengejutkan anda.

Galeri, 14 photos
BELAJAR Aoki DAN SORT A "sebenar"

"organisasi bermula dengan mengeluarkan". Frasa ini adalah titik permulaan yang terbaik untuk bercakap mengenai sistem organisasi Jepun Marie Kondo, yang buku telah menjadi tuan sebenar perintah itu di seluruh dunia.

Apa yang membuat anda bahagia

Rahsia kejayaan kaedah, dipanggil KonMari, adalah untuk mula menarik mengatur segala-galanya yang tidak perlu atau membuat anda bahagia. Mengikut pengalaman menganjurkan beliau, kebanyakan orang mengadu mereka tidak mempunyai almari apabila masalah telah terkumpul terlalu banyak. untuk dia menganjurkan hanya memutuskan sama ada atau tidak untuk membuang objek dan membuat keputusan di mana anda akan menjimatkan. komitmen Marie untuk mengatur seluruh rumah sekali untuk perubahan mentaliti lebih berkesan.

Mulakan dengan yang paling mudah

Anda perlu sentiasa menyusun mengikut kategori, tidak mengikut lokasi. Ini bermakna bahawa jika anda mula dengan pakaian, mesti mengosongkan semua perabot rumah di mana anda perlu pakaian. Ia adalah cara untuk melihat jumlah sebenar dan mengetahui jika anda mempunyai pakaian yang sama atau "diabaikan".

Pakaian, langkah pertama. Ia adalah yang pertama untuk memerintahkan kerana bagi Marie Kondo membuat ia lebih mudah untuk "membuang". Maka ia akan datang masa buku, kertas, pelbagai objek dan, akhirnya, unsur-unsur sentimental (gambar, cenderamata ...), yang paling rumit.

kaedah terperinci laci Marie Kondo

Bagaimana untuk membuat keputusan?

Marie mengatakan anda mesti menangkap objek satu demi satu tangan. Hanya selepas itu anda akan tahu jika anda mahu mereka atau tidak. Berfikir tentang jika ia membuatkan anda bahagia, dalam penggunaannya ... dan jika anda tidak membuat keputusan untuk memastikan ia melepaskan dengan ucapan terima kasih (untuk masa yang baik bersama-sama).

Takut untuk membuang apa yang anda tidak memakai

Meletakkan semua pakaian dan aksesori dan membuat timbunan mengikut kategori (baju dengan baju, baju panas dan pullovers dengan demikian lagi) di atas katil.

Ia musim yang lain

Ia adalah perkara pertama yang anda perlu disaring kerana mereka tidak perlu sekarang. Pakaian Ikut musim semasa dan kemudian dengan aksesori. Apabila anda menyimpannya, lupa musim pemisahan untuk Marie adalah lebih baik untuk mempunyai segala-galanya sentiasa di tangan. Jika anda tidak patut semua bersama-sama, ia memperuntukkan yang selesa untuk musim yang lain: ia masih jauh lebih baik daripada dalam kotak.

Jangan simpan lebih

Hanya tinggal dengan apa yang anda benar-benar suka dan jangan pegang pakaian yang anda rasa maaf untuk membuang di sekitar rumah atau baju tidur (terkumpul dan masih tidak akan memakainya). Apabila anda selesai memilih pakaian, ia biasanya akan kekal dengan satu pertiga daripada semua yang anda mempunyai.

Memilih masa yang baik untuk membawa perintah

Bila?

Ponte untuk memerintahkan pada awal pagi adalah apabila minda adalah lebih jelas sepanjang masa.

Di mana?

Melakukannya dalam tempat yang sunyi, jika ia boleh tanpa muzik atau, paling, dengan muzik ambien.

Who?

Sahaja, jadi anda mengelakkan pengaruh bahawa keputusan atau mahu kekal jalur sesuatu.

Apa perintah?

Pertama berhati-hati untuk mengeluarkan barangan anda dan kemudian meneruskan dengan menganjurkan kawasan umum. Jadi, anda akan menjadi lebih "terlatih".

Galeri, 14 photos
BELAJAR Aoki DAN SORT A "sebenar"

Jimat menegak dan dengan beberapa aksesori

Dalam kaedah paling pakaian Marie Kondo perlu disimpan bengkok, supaya boleh diletakkan di dalam laci atau peti tegak (anda akan patut banyak lagi).

menggunakan ruang

Dalam ruang di mana pakaian hang 10 anda boleh menjimatkan antara 20 dan 40 pakaian dilipat. pakaian tidak berkedut kerana double, jadi berat badan yang cacat dari barang-barang lain di atas.

Kurang lebih

Tidak menyalahgunakan penyelesaian penyimpanan (loker, bekas ...). Yang lebih mudah mereka, kerana kotak atau kotak kasut, lebih baik. kaedah penyimpanan cenderung untuk merumitkan perintah itu. Elakkan meletakkan nama kepada semua, ia adalah "bunyi" di dalam almari.

dan Sentimental

Gambar, objek kanak-kanak, hadiah, kenangan, surat cinta ... Item sentimental adalah yang paling sukar untuk menembak. Mengapa kiri Marie ke akhir. Selepas memilih segala sesuatu yang anda percaya anda sudah "senarai" untuk berbuat demikian. Adakah kerana dengan yang lain dan, pertama, mengumpulkan mereka semua.

Terperinci dengan rak buku kepala katil

tidak "exilies"

Ramai orang membuat kesilapan, kerana mereka berasa malu menarik objek, mengambil mereka pulang daripada ibu bapa mereka. Yang hanya berfungsi untuk lupa mereka di sana. Marie tidak perlu simpan untuk menyimpan, anda hanya perlu untuk tinggal dengan mereka yang anda "menyentuh hati". Anda boleh mulakan dengan gambar.

Mengucapkan selamat tinggal kepada masa lalu

Marie Kondo untuk tidak membuang banyak perkara-perkara yang kita lakukan adalah berpegang teguh kepada masa lalu. Ruang di mana kita hidup harus bagi orang yang kita tidak menjadi bagi orang yang kami berada di masa lalu.

Cari tempat untuk segala-galanya dan mengubah hidup anda

Ia adalah yang terakhir utama Marie Kondo: setiap jenis objek hanya perlu disimpan di dalam satu tempat. Sebagai contoh, semua baju dalam laci tertentu.

Membuat klik

Seperti yang anda mengurangkan harta benda anda tiba "masa klik": Di dalamnya anda mencapai jumlah yang betul bagi objek untuk anda. perasaan anda, anda telah menggunakan budi bicara dan "anda mencapai" perintah.

Keajaiban perintah itu

Kemudian anda merasakan rasa kebahagiaan. Ramai peminat mendakwa bahawa selepas pesanan Marie menemui apa yang mereka benar-benar mahu lakukan dengan hidupnya dan pekerjaan berubah, pasangan ...

Galeri, 14 photos
BELAJAR Aoki DAN SORT A "sebenar"

Sebagai pelepasan


yang "Art membuang" Mengasah kemahiran anda untuk membuat keputusan dan juga "menyahtoksin" badan anda. Menyusun mengembalikan keseimbangan antara manusia, harta benda mereka dan rumah mereka dan mengemas hidup anda.